Mbulesat e plota të fytyrës tani janë të ndaluara në Zvicër, pas një votimi të dielën, në të cilin shumica e zgjedhësve vendosën një ndalim të çdo forme të mbulimit të plotë të fytyrës në publik.

Rreth 52 për qind e votuesve ranë dakord për masën, sipas parashikimeve nga gfs, bern Institute. Marzhi i gabimit është afërsisht një ose dy pikë.

Pranimi i nismës popullore nuk ishte befasi. Nga fillimi i fushatës, teksti u përplas në sondazhe, para se të rrëshqiste poshtë, por qëndroi përpara.

Teksti ndalon çdo gjë që fsheh plotësisht fytyrën në publik. Ajo mbulon të dy burkat dhe maskat të tilla si ato të veshura nga protestuesit ose huliganët, raporton brusselstimes.

Sidoqoftë, komiteti Egerkingen, i cili propozoi nismën bazë, është përqendruar në mbylljen e plotë, e cila, me fjalët e tij, është një simbol i islamit fondamentalist që nuk korrespondon me vlerat e demokracisë.

Kundërshtarët e ndalimit, përkatësisht Këshilli Federal, Parlamenti dhe organet kryesore fetare të vendit, kujtuan pandërprerë se teksti binte ndesh me parimin e lirisë dhe stigmatizonte pakicën myslimane të vendit. /Gazetari/